TOTEM na Ochranářském dni v zoo

Ačkoli do plzeňské zoo s TOTEMovými klienty většinou chodíme za poučením a zábavou, někdy se povede, že tam zavítáme proto, abychom zoologické zahradě, resp. zvířatům a přírodě vůbec tak trochu na oplátku také nějak prospěli. Loni jsme se poprvé zapojili do každoroční osvětové akce May Day, kterou plzeňská zoologická zahrada pořádá a která je věnovaná ochraně přírody.

Tahle akce se tradičně koná 1. května. To ale v letošním roce nevyšlo kvůli opatřením v souvislosti s koronavirovou epidemií. Naštěstí se podařilo květnové May Day, s novou ochranářskou kampaní Which fish (Kdyby ryby…) – zaměřenou na ryby a vodní svět, přesunout a začlenit do jiné akce v zoo. Ta se odehrála poslední srpnový pátek, 28.8.2020, pod názvem Den pro ochranu přírody (Ochranářský den) a chtěla upozornit na nedostatek vody v krajině a přinést inspiraci a zajímavé rady, jak může každý z nás s vodou hospodařit.

A tak TOTEM nakonec dostal příležitost s podporou několika dobrovolníků a účastníků kurzu A3V Zoo jinak rozbít svůj stánek poblíž Tropického pavilonu a nabízet návštěvníkům výrobky z keramické dílny nebo malované látkové tašky a obaly na knihy, hrnky, tužkovníky a jiné drobnosti ručně a s láskou vyrobené v TOTEMu. U našeho stánku si mohly děti (ale i dospělí) ozdobit akrylovými fixy menší nebo větší kamínek, který se tak proměnil třeba v rybku, tučňáka, rozkvetlou louku nebo cokoli jiného. No, a výtěžek z prodeje a z tvořivé dílny jsme pak věnovali Zoo a BZ Plzeň na podporu záchranných projektů.