Nahlédněte do TOTEMu

Mohlo by se zdát, že budova TOTEMu je v těchto časech příliš tichá, příliš opuštěná na to, aby se uvnitř ukrýval život. Ale nenechte se mýlit. TOTEM není sice plný seniorů, dětí a dobrovolníků, tak jak bývá zvykem, přesto je plný života.

Pojďme společně nakouknout „oknem“ a podívat se, čím teď v TOTEMu žijeme. Nemůžeme se potkávat osobně, ale to neznamená, že vás v tom necháváme samotné.

TOTEM ve víru distanční online výuky

Za poslední týdny se rozběhla i u nás distanční jazyková výuka a to hned pro několik seniorských skupin. Kurzy probíhají na dálku prostřednictvím JoinSkype. Stejným způsobem realizujeme i konverzační kurzy v několika jazycích, a to nejen s Wiebke a Irene. Je to skvělá možnost, jak si udržovat i rozšiřovat své znalosti, ale zároveň to našim seniorům přináší úžasný pocit, že jdou s dobou a nejsou „na takový věci už moc starý“.

TOTEM jako technická podpora

Pokud někomu nejde připojit se k online programům, nabízíme pomoc po telefonu, příp. můžeme pomoct i osobně. Společně techniku „rozchodíme“, zprostředkujeme nové znalosti, podpoříme v tom, že všechno jde, když se chce a když jsou správní lidé na správném místě.

TOTEM distribuuje úkoly na doma

Účastníkům kurzů trénování paměti pravidelně připravujeme každotýdenní dávku úkolů. Díky nim si senioři i v domácí izolaci rozvíjí nejen paměť, ale i další smysly, a udržují se tak v dobré duševní kondici. Také senioři docházející do konverzací dostávají pravidelně cizojazyčné materiály na domácí procvičování. Že si někteří nemohou vyzvednout materiály v TOTEMu? Nevadí, naši dobrovolníci jim je doručí až domů. Ani ženy z Klubu šití doma nezahálí. Dostaly balíček s látkami a úkol doma ušít deku technikou „Mottainai“. Že tuto techniku neznáte? Vyčkejte, až budou deky hotové, prohlédnete si je na výstavě v TOTEMu.

TOTEM řídí Krizové centrum dobrovolnické pomoci

V rámci projektu MOSTY propojujeme lidi, kteří potřebují pomoct, s našimi dobrovolníky. Ať už těmi, kteří svoji pomoc nabídli v čase koronavirové krize, nebo s těmi, kteří s námi jako dobrovolníci spolupracují dlouhodobě. Mnohá navázaná „dobrovolnická přátelství“ z jara přetrvávají dál a jsme rádi, že se další vztahy postupně navazují. Na krizové lince přijímáme vaše poptávky po nákupech, doprovodech k lékaři, na procházku. Poté zprostředkujeme dobrovolníky, kteří tyto požadavky naplní. Dobrovolníků stále přichází velmi mnoho, dostanou od nás čas, péči, dobrovolnickou smlouvu, pojištění a podporu při hledání svého uplatnění. A to se daří nejen v rámci Plzně, ale i v rámci kraje, což nám umožňuje status Regionálního dobrovolnického centra Plzeňského kraje.

TOTEM jako redakce novin

Právě jsme dokončili již třetí vydání TOTEMových novin, jsou v tisku a během příštího týdne je budeme distribuovat všem našim klientům až domů. S novinami za vámi přijde TOTEMová energie, nápady a náměty na blížící se advent.

TOTEM zve na vycházku do městských parků a blízkých lesů

Již potřetí v tomto roce vás zveme na TOTEMové vycházky. V prosinci pro vás obnovíme jarní trasy (Bolevec, Vinice, Doubravka – Lobzy), kde se kromě zážitku ze zimní vycházky dočkáte i nových úkolů. Tentokrát prověříme vaše znalosti plzeňštiny. Pokud se do soutěže zapojíte, budete mít příležitost vyhrát knihu Plzeňsko – český slovník, kterou nám do soutěže věnoval její autor Jan Hajšman.

TOTEM jako kreativní dílna

V TOTEMu je spousta kreativních lidí a protože nechceme ani vás připravit o výtvarné předvánoční dílny, chystáme pro vás dílny „na doma“. Připravili jsme dárkově zabalené sady se vším, co je třeba k výrobě krásných maličkostí. Balíčky potěšíte sebe, někoho dalšího nebo můžete vyrábět a obdarovat někoho druhého hotovým výrobkem. Těšit se můžete na malované látkové tašky, dřevěné anděly, drhané náramky s andělskými křídly, perličkové hvězdičky, ale i vánoční přání, stojánky na ubrousky a další. Výběr bude široký. Alespoň na začátku, tak neotálejte a přijďte si vybrat.

TOTEM jako tvůrce video programů

Již od května natáčíme programy, které si můžete pustit v klidu a z bezpečí svého domova. Nabídka je více než pestrá. Díky cestovatelským promítáním se můžete alespoň virtuálně přenést do cizích zemí, každou středu a pátek si zacvičíte jógu, dále se dozvíte zajímavé informace v rámci přednášek a dokonce si můžete virtuálně prohlédnout výstavu, která je právě instalovaná v TOTEMu. Ukážeme vám, jak si vytvořit adventní věnce či jiné výrobky. Díky videím dobrovolnic z Evropské dobrovolnické služby, Irene a Wiebke, se zdokonalíte v angličtině a němčině, případně si můžete osvěžit i základy ruštiny.

TOTEM jako místo pro vaši podporu

Kdykoli se na nás můžete obrátit, pokud se cítíte příliš sami nebo nevíte si rady s životními situacemi, které současná doba přináší. Zrovna tak my vám voláme, zvláště pak těm, kde cítíme osamělost či smutek na duši. Snažíme se vás alespoň na dálku podpořit dobrým slovem, pochopením či odbornou radou.

TOTEM jako podpora při distanční výuce dětí

Už od března 2020 kontinuálně vyhledáváme, proškolujeme a koordinujeme dobrovolníky tak, aby dokázali pomoci dětem se zvládnutím učiva při distanční výuce. Podporujeme děti, se kterými pracujeme v rámci našich programů pro rodiny s dětmi, zároveň spolupracujeme v této oblasti s dalšími neziskovými organizacemi, jako je např. Blízký soused, z.s., nízkoprahová centra věnující se rozvoji dětí a mládeže, PONTON, z.s., Středisko náhradní péče zajišťující služby pro pěstounské rodiny, organizace Člověk v tísni, azylové domy a jednotlivé OSPODy ÚMO Plzeň.

Co říci na závěr?

Často překvapíme nového návštěvníka bolevecké pobočky, kolik se toho v TOTEMovém domečku, který zvenku vypadá poměrně malý, za normálních okolností odehrává. Každá místnost ukrývá nějakou aktivitu, často se pracovně scházíme v kuchyni, posedáváme na chodbách, na terase, využíváme opravdu každý prostor. Teď je to sice jiné, ale TOTEM je stále místo setkávání se. Jen se teď učíme potkávat se s lidmi jinými cestami. Věřte, že děláme možné i nemožné, abyste cítili, že jsme s vámi.

Z oken, do kterých jsme společně nahlédli, vás zdraví TOTEMový tým. Těšíme se na vás!