Koutek pro (d)uši

Láska za lásku je pořad příběhů a rozjímání, který týden co týden připravoval pro Český rozhlas grafik a malíř Jiří Anderle. Ve svém malířském ateliéru vzpomínal na své dětství v Pavlíkově, na rodinu, sousedy, dětské radosti i smutky. Zimní vyprávění nazval Krátké dny a dlouhé noci. Připadají vám jeho vzpomínky nějaké povědomé? Pohodlně se usaďte, poslouchejte, vzpomínejte.

Poslouchejte zde

Jiří Anderle se narodil 14. září 1936 v obci Pavlíkov nedaleko Rakovníka. Jeho tatínek, původem Chod, zemřel na tuberkulózu, když bylo Jiřímu Anderlemu šest let. Maminka se později znovu provdala za místního holiče a kadeřníka, kterému pak Jiří pomáhal v obchodě. Jako dítě se stal svědkem spojeneckých náletů na Rakovník či průjezdu vojsk wehrmachtu do amerického zajetí. Prarodiče původně předpokládali, že po nich JA časem převezme hospodářství, ale po únorovém převratu se místo toho měl jít vyučit horníkem. Avšak díky učiteli na základní škole, který rozpoznal jeho výtvarný talent, byl přijat na výtvarnou školu na Hollaru, což předurčilo jeho další život.

V patnácti letech se tak přestěhoval do Prahy, kde se učil jednak výtvarným technikám a jednak si doplňoval všeobecné vzdělání. V roce 1953 se stal bubeníkem v rakovnickém big bandu a dalších osm let jezdil po vesnických zábavách. V roce 1955 byl přijat na Akademii výtvarných umění. Po promoci přijal nabídku Jiřího Srnce a stal se členem souboru černého divadla. To se záhy proslavilo za hranicemi, a Jiří Anderle tak v dalších letech s divadlem procestoval celý svět.

V roce 1964 si na konzulátě v Austrálii vzal svoji ženu Miladu. Na zahraničních turné začal po několikaleté tvůrčí krizi komponovat grafické listy. V roce 1966 byl zařazen do přelomové výstavy Aktuální tendence českého výtvarného umění. Po roce 1968 opustil černé divadlo a věnoval se především vlastní tvorbě. Jeho díla si brzy získala celosvětový ohlas, byla mu mj. udělena hlavní cena Lublaňského bienále, jeho list Krutá hra pro člověka byl označen za nejvýznamnější grafické dílo sedmdesátých let. Po revoluci si založil vlastní galerii v pražské Pelléově vile, která se v roce 2014 přestěhovala do jeho rodného Pavlíkova. Pro Český rozhlas připravoval od roku 1997 pořad Láska za lásku.

(zdroj www.pametnaroda.cz, zkráceno)