Bylinkový koutek

V březnu bychom podle celostní medicíny měli věnovat pozornost především žlučníku. Projevem oslabeného žlučníku může být nespavost nebo nadýmání, bolesti kloubů či bolesti hlavy až migrény. Žlučník je jedním z důležitých orgánů trávicí soustavy, který nám pomáhá hlavně při trávení tuků. Z toho důvodu, pokud chceme svému žlučníku ulehčit, bychom měli omezit tučná a smažená jídla.

Chcete-li svému žlučníku naopak prospět, naordinujte si například tyto bylinky: řepík, mátu, řebříček nebo měsíček.

Řepík lékařský

Z této vysoké byliny se specifickou vůní a svíravou chutí se sbírá kvetoucí nať, která se používá nejen na podporu činnosti žlučníku, ale také například proti průjmu, na celkové zlepšení trávení, jako kloktadlo při bolestech v krku nebo zevně na akné nebo snazší hojení ran. Na zlepšení činnosti žlučníku si můžete připravit čaj z jedné lžičky řezané nati, kterou přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10-15 minut louhovat. Čaj pijeme teplý 3x denně.

 

Máta peprná

Máta je asi nejčastější bylina na „špatné trávení“. Pro její příjemnou chuť se také často přidává do různých čajových směsí. Celkově zlepšuje trávení, snižuje nadýmání, působí proti křečím, zvyšuje tvorbu žluči, mentol v ní obsažený dobře působí i na dýchací cesty nebo při bolestech hlavy. Mentol také často bývá obsažen v různých mazáních na bolavé svaly a klouby, ostatně oblíbená francovka také obsahuje mimo jiné mentol. Máta příjemně voní a odpuzuje hmyz. Mátový čaj na dobré trávení si připravíme podobně jako řepíkový. Výborně chutná s medem a citrónem.

 

Řebříček obecný

Latinské jméno řebříčku zní „Achillea“, protože antický hrdina Achilles údajně ošetřoval krvácející rány svých spolubojovníků právě řebříčkem. Řebříček má totiž svíravý účinek, který se využívá jak při zástavě krvácení u ran, tak např. ke zmírnění silného krvácení při menstruaci. Flavonoidy v řebříčku obsažené mají ochranný účinek na játra a také zvyšují tvorbu žluči. Dále pomáhá při nadýmání a mírní křeče trávicího traktu. Zároveň působí i dezinfekčně. A také, jak možná nevíte, je řebříček jednou z „hořkých bylin“, kterou bychom měli jíst na Velikonoce, proto jej přidáváme do velikonoční nádivky. Užíváme jej nejčastěji jako čaj, většinou ve směsi s dalšími bylinami, nebo jako tinkturu.

 

Měsíček lékařský

Měsíček je nejen krásnou ozdobou každé zahrádky, kterou jeho oranžové květy krásně rozzáří, ale také známou léčivou bylinou. Vždyť skoro každý z nás použil někdy měsíčkovou mast na popraskané rty, spáleniny nebo nějaké kožní problémy. Měsíček se však uplatní nejen na zevní použití, velice dobře pomáhá například při onemocnění jater či žlučníku. Měsíček totiž obecně působí protizánětlivě a omezuje růst bakterií, dále hořčiny v něm obsažené zvyšují vylučování žluči a celkově zlepšují trávení. Je také jednou z bylin, která takzvaně „čistí krev“, proto se hojně využívá v různých detoxikačních směsích. Zároveň je jednou z „ženských bylin“, protože zmírňuje menstruační bolesti a silné menstruační krvácení. Vnitřně jej užíváme ve formě čaje, nejčastěji ve směsi, nebo jako tinkturu, zevně pak nejčastěji jako mast.