20. 3. 2021: Světový den vyprávění příběhů v TOTEMu

Vyprávění příběhů provází lidstvo odjakživa. Už v dobách pradávných si lidé večer kolem ohně vyprávěli příběhy. Pomocí příběhů se z generace na generaci předávala ponaučení, mýty a legendy, historie nebo víra předků. Bardi, trubadúři a vypravěči byli v každé společnosti oblíbení a vítaní. Za doby národního obrození chodili čeští spisovatelé po venkově a sbírali lidová vyprávění a pohádky, aby tyto příběhy nezanikly a naopak se dostaly do širšího povědomí.

V současné době je storytelling (neboli vyprávění příběhů) návratem ke kořenům, k nejpřirozenější lidské činnosti a nejběžnějšímu lidskému umění. Je to také specifická divadelní disciplína, která namísto všelijakých rekvizit či kostýmů pracuje s lidskou fantazií, vy se stáváte součástí příběhu, příběh se odehrává ve vás. A je to i vzdělávací metoda, při níž člověk plně zapojuje svoji fantazii, aby se stal autorem i vypravěčem příběhu, a vlastní zážitek z příběhu mu pomáhá např. lépe chápat souvislosti.

V současné, více či méně odosobněné době, je setkání se s někým nad příběhem, společné vyprávění i poslouchání, čím dál tím vzácnější. Proto vás zveme ke společnému zážitku při sledování a poslechu příběhů na téma SETKÁNÍ. Naši TOTEMoví autoři vás potěší svými příběhy, propojíme mladé i starší, nováčky i zkušené autory, klienty, zaměstnance i dobrovolníky…

Premiéra v sobotu 20. března v 15 hodin na našem YouTube kanále