Hlásí se dubnové číslo TOTEMových novin

Ne, není to apríl, i když dubnové počasí se přímo ukázkově aprílově střídá, my si z vás nestřílíme, ale opravdu jsme po tištěném velikonočním čísle, které jste mohli najít ve svých poštovních schránkách, nachystali v dubnu ještě jedno číslo TOTEMových novin, a to – dalo by se už říci tradiční – elektronické. Takže pokud vás aprílové počasí zahnalo do tepla, můžete se hned pustit do čtení…

 

Řešení z minulého čísla

V březnovém čísle jsme vám nabídli několik úkolů a pokud jste se pustili do jejich luštění, mohlo by vás zajímat, jestli řešení, ke kterým jste se dopracovali, byla ta správná… Teď a tady si to můžete ověřit.

 

Koutek trénování paměti

To, co nás zajímá a baví, si dokážeme díky limbickému systému zapamatovat mnohem snadněji. Vy teď můžete vyzkoušet, jestli to u vás platí v případě našich dalších úkolů. Řešení vám přineseme v příštím vydání TOTEMových novin.

Čtenářský koutek

V posledním roce jste nejspíš měli nespočet příležitostí vzít do ruky knížku a číst. Máte tak spoustu zajímavých čtenářských zážitků a směle můžete využít příležitost podělit se o ně – máme pro vás čtenářskou výzvu.

Bylinkový koutek

…aneb Plevel nebo úžasná bylina? Takhle můžeme přemýšlet o spoustě léčivých rostlin, obzvláště pokud se bavíme se zahrádkářem, který dbá na záhonky beze stopy plevele… A které ty léčivé plevely máme? To můžete zjistit tady.

 

Jazykový koutek

I v tomhle čísle najdete krátké úkoly z angličtiny, němčiny a španělštiny, které si pro všechny, kteří se chtějí potrénovat v cizí řeči, nachystaly naše dobrovolnice Irene a Wiebke. Jazykové hry a úkoly najdete zde a jejich řešení vám přineseme v příštím vydání TOTEMových novin.

 

Přírodovědný koutek

Nakoukněte s námi do světa zvířat a zjistěte, jak dobře jej znáte. V našem malém kvízu se potkáte s několika zvířaty – opeřenými, chlupatými, nebo bez srsti – a odhalíte pár nej… a další zajímavosti zvířecí říše. Řešení vám přineseme v příštím vydání TOTEMových novin.

 

Literární koutek

Jaro každoročně naděluje přírodě kromě pučícího listí, něžných kvítků i křehká a zranitelná mláďátka. Nejen o tom, jak se na svět klubou žluťoučká kuřátka, si můžete přečíst zde – v milé vzpomínce se zamyšlením od Jany Lexové.

 

Výletnický koutek

V dubnu obvykle začíná návštěvnická sezóna, kdy hrady a zámky otevírají své brány. Na řadu z nich jste jistě už někdy zavítali nebo je třeba míjíte při jiných svých cestách po kraji. Náš výletnický kvíz prověří, jak moc vám utkvěly v paměti ty, které máme více méně na dosah. Řešení vám přineseme v příštím vydání TOTEMových novin.

 

Fotogalerie

S TOTEMem se čas od času můžete vydat i za hranice naší země. V létě 2019 se cílem jedné takové cesty stal Pasov, město na soutoku tří řek, a úchvatná stezka v korunách stromů v Bavorském lese. Chcete vidět fotky?