7. ročník Třetího festivalu je za námi

Co je Třetí festival?

Třetí festival je dvoudenní až třídenní setkání aktivních seniorských spolků a seniorů jednotlivců z ČR i zahraničí, kteří se věnují kulturním aktivitám a chtějí prezentovat své dovednosti ostatním. První ročník jsme otevírali v roce 2009 a festival se nyní koná každé 2 roky.

Letošní ročník Třetího festivalu

V pátek, sobotu a neděli (8.10. – 10.10.2021) proběhl již 7. ročník Třetího festivalu a my jsme si užili krásné 3 dny v podzimní prosluněné Plzni. Navštívili nás výpravy z Moravskoslezského a Jihočeského kraje, dále výprava z Prahy a samozřejmě nemohly chybět ani plzeňské TOTEMové soubory.

V pátek jsme ubytovali soubory na internátech na Slovanech, předali jsme jim všechny potřebné informace pro následující 3 dny a v podvečer jsme se sešli společně v TOTEMu v Bolevci, abychom festival slavnostně zahájili.

Tady nás čekala komentovaná prohlídka TOTEMu, vernisáž výstavy fotografií Plzně od Josefa Říhy (ta bude k vidění v TOTEMu do 19.11., takže jste všichni srdečně zváni) a divadelní představení „Čas pro život“ pražského spolku Remedium. Účastníci festivalu mohli posedět, dát si kávu a domácí moučník a sdílet společně zážitky a zkušenosti.

Druhý den festivalu se nesl v duchu komponovaného programu, který probíhal od odpoledních hodin v KD JAS v Plzni na Slovanech. Účastníci festivalu zde spolu se svými tanečními a pěveckými soubory prezentovali svoji činnost. A opravdu bylo na co koukat.

Na pódiu se vlnily tanečnice v rytmu latinskoamerických, italských lidových i liniových tanců, dokonalé byly i kostýmy jednotlivých vystupujících. Mohli jsme tak vidět vodníky, fotbalisty, kankánové tanečnice a mnoho dalšího. Krásná byla také pěvecká vystoupení a závěrečné hraní k tanci a poslechu zaplnilo parket.

V neděli jsme pro účastníky (spolu s přáteli z Českých Budějovic a Volar) připravili workshopy, na kterých mohli zkusit kouzlo korálkování, protáhnout tělo při kondičním cvičení, projít se v ojíněné přírodě s nordic walkingovými holemi, potrápit mozkové závity při trénování paměti, zatančit si liniový tanec nebo nakreslit něco pěkného. Na závěr dopoledne jsme ještě poseděli u kafíčka, povídali si, sdíleli zážitky a postupně se rozloučili.

Těšíme se za 2 roky opět na viděnou.

Poděkování

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, bez kterých by se Třetí festival neuskutečnil.

V první řadě jsou to soubory, které mnohdy vážily opravdu velmi dlouhou cestu do Plzně. Děkujeme souborům ze Závady, z Bohuslavic, z Kobeřic a z Petřkovic, které to k nám měly nejdál. Dále bychom rádi poděkovali jihočeským výpravám z Českých Budějovic a Volar a v neposlední řadě pražskému spolku Remedium za úžasné divadelní představení. Zapomenout nesmíme ani na TOTEMové soubory – Jamáček, ADETO, Seniorkapelu a Oldboy – byli jste skvělí.

Poděkování patří také TOTEMovému týmu, všem dobrovolníkům, sponzorům a podporovatelům, děkujeme internátům na Slovanech za poskytnuté ubytování i KD JAS za pronájem sálu a perfektní servis při zajištění stravy. Děkujeme našim nejmladším dobrovolníkům – žákům 5. třídy a studentkám Církevní ZŠ a SŠ v Plzni  za pomoc s povlékáním postelí, aby se účastníkům festivalu krásně v Plzni spalo. Bez vás všech by to nešlo…

Celé tři dny překrásné energie by se nemohly konat bez našich donátorů a dárců, kterým bychom chtěli za všechny účastníky i nás organizátory rovněž poděkovat. Festival letos podpořili: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČRMinisterstvo kultury, Plzeňský kraj, Město Plzeň, Městské obvody Plzeň 1, Plzeň 2 a Plzeň 3, Nadace 700 let města Plzně a Globus ČR, v.o.s.

DĚKUJEME!!!