Projekt MOSTY

Propojujeme ty, kteří pomoc potřebují, s těmi, kdo ji nabízí…
Propojujeme konkrétní lidi, příběhy, životy…

„Dobrý den, právě jsem se vrátila z nemocnice, nemohu chodit, nemám rodinu, žiji sama a potřebovala bych dnes nebo zítra nakoupit a vyzvednout léky, bylo by to možné?“… to je věta, kterou jako koordinátorka projektu MOSTY slýchám dnes a denně.

O čem je projekt MOSTY

Projekt MOSTY je pokračováním krizové linky, kterou na jaře roku 2020 na základě vyhlášení nouzového stavu spojeného s epidemií koronaviru zřídilo město Plzeň. Od června projekt přešel plně pod TOTEM, z.s. a my každý den řešíme řadu poptávek, především z řad seniorů.

V současné chvíli (prosinec 2021) máme základnu cca 115 dobrovolníků připravených pomáhat, kde je potřeba. Někteří z nich seniorům či lidem v obtížné životní situaci chodí nakupovat nebo vyzvedávat léky, jiní píší papírové dopisy, další jsou zase aktivní ve službě „přítel na telefonu“, jiní chtějí venčit domácí mazlíčky, doprovázet seniory k lékaři či na očkování nebo dělat seniorovi parťáka při procházkách venku. Pokud je to možné, snažíme se „napárovat“ konkrétního klienta s jedním dobrovolníkem, vytvořit mezi nimi pomyslný most (proto také název projektu MOSTY), kdy se tento dobrovolník „stará“ o tohoto konkrétního člověka. Takto máme již vytvořených a fungujících cca 35 dvojic.

Podrobnosti o tom, jak se stát dobrovolníkem nebo jak o pomoc požádáte najdete ZDE.

Milých slov není nikdy dost…

V průběhu fungování krizové linky jsme dostávali řadu krásných děkovných zpráv od klientů, o některé z nich se s Vámi rádi podělíme (z důvodu ochrany osobních údajů neuvádíme jména klientů):

25.8.2020: „Dobrý den přeji. Velice děkuji za SMSku od vás! Moc mi to překvapilo a dojalo k slzám! Ráda vzpomínám na měsíce v karanténě. Jako první jsem oslovila tu úžasnou pomoc, která byla od vás nabídnuta. Chodili mně nakoupit skvělí mladí lidé, pár studentů. I mě vždy vyslechli a povzbudili mě. Jsem pohyblivě omezená, špatně se mi chodí, ale ležák nejsem! Nemám tady nikoho. Dcera žije 600 km v Německu. Určitě se ozvu. Děkuji.“

8.5.2020: „Dobrý den, ještě jednou Vám mnohokrát děkujeme za dodané roušky, velmi si vážíme vaší práce.“

Dobrovolnice Míša

A na úplný závěr zpráva, která mě opravdu dojala, od naší skvělé dobrovolnice Míši…

31.8.2020: „Dobrý den vážená paní Pittnerová, bohužel od září už nebudu moci dobrovolničit, jelikož nastupuji do státnicového ročníku a bude toho na mě hodně. Ale samozřejmě s paní ve čtvrtek počítám a stále to platí, poté bych už bohužel nemohla docházet. Jsem velice ráda, že jsem mohla být členkou vašeho týmu a pomáhat tam, kde bylo třeba. Jste úžasný tým lidí a děláte to, co je v tomhle světě potřeba. Ještě bych také chtěla poděkovat za utvoření nového přátelství (pan F. a fenka Nelinka), stále jsme v kontaktu a když je třeba, tak za nimi zajdu a pomohu jim, i když momentálně jen zřídka. Nějaký den bych se za vámi ještě na TOTEMu stavila a pozeptala se ohledně proplacení cestovného, pokud je to ještě možné? S přáním krásného a poklidného dne Míša.“

O 6 minut později přišla od Míši další sms: „Anebo pokud je to ještě možné, tak mi prosím ještě vydržte a já bych vám nejdéle do příštího týdne dala vědět, zda by se přece jen nějaký ten volný čas nenašel, pro pár dobrých skutků. Míša.“ A jak to s Míšou dopadlo? Dobrovolničí pro nás dál, pravidelně navštěvuje manžele F., venčí s nimi jejich pejska, a dle jejích slov i slov klientů se z nich stali opravdoví přátelé.

Poděkování

Asi jako každý člověk mám ráda věci, které mají smysl. A to náš projekt MOSTY opravdu má. Možná jsem naivní, možná nosím růžové brýle, ale stále věřím v to dobré, co lidi v sobě mají a na našich skvělých dobrovolnících vidím jejich obrovské srdce a snahu a chuť pomáhat. Většina z nich studuje nebo chodí do práce a i přesto si najdou ve svém životě čas na pomoc druhým. A za to jim patří obrovský DÍK.

Jana Pittnerová,
koordinátorka projektu MOSTY