Hledáte pro sebe novou aktivitu? Máme pro vás nabídku

Po lednových (do)zápisech se hlásíme s přehledem boleveckých TOTEMových aktivit, ve kterých ještě můžeme nabídnout volná místa a do kterých se můžete v průběhu února přihlásit. Pokud jste tedy propásli zápisové dny, stále máte šanci si nějakou pravidelnou aktivitu vybrat a účastnit se jí.

Akademie třetího věku

…přichází nezvykle na přelomu semestrů se zbrusu novými tématy a kurzy, které se jimi budou zabývat:

Základy ekologie !NOVINKA!

S Ing. Petrem Pelikánem můžete poznávat přírodu víc do hloubky – odhalíte nejrůznější přírodní zákonitosti a přijdete na vzájemné souvislosti toho, co se v přírodě odehrává a jak se příroda mění. Zaměříme se na to, jaké vztahy mají mezi sebou populace rostlin a živočichů, jak fungují různé ekosystémy – lesa, louky, jezer, moří… Zjistíte, jak do těchto ekosystémů zasahuje člověk a jak naopak tyto ekosystémy člověka ovlivňují. Během kurzu se alespoň jednou vydáme do přírody. Probíhá jednou měsíčně v pondělí od 13:30 hod., poplatek 150 Kč / semestr (=4 setkání).

Filozofie okřídlená i postavená nohama na zem !NOVINKA!

Vydejme se na semestrální cestu po stopách velkých filozofických otázek, které se společně s PhDr. Jitkou Paitlovou, Ph. D. pokusíme pochopit. Začneme pohledem upřeným vzhůru k vysoké slonovinové věži působivých myšlenek, kterou filozofové za dva a půl tisíce let vystavěli. Náš cíl bude ovšem postavit tyto okřídlené myšlenky takzvaně nohama na zem a zjistit, co přínosného mohou vnést do našeho života a co nám mohou říci dnes. Probíhá jednou měsíčně v úterý od 10:30 hod., poplatek 150 Kč / semestr (=4 setkání).

A pokud vaší pozornosti dosud unikala zavedená akademická témata, třeba byste se teď nechali zlákat a vyzkoušeli některý s následujících kurzů, které mohou do skupiny přibrat pár dalších účastníků.

To snad nemyslíš vážně

V letním semestru s podtitulem Jak zkusit jinak komunikovat, abychom spolu nebojovali, ale více „tančili“. Cyklus setkávání prarodičů, kteří by rádi ve společném sdílení našli odpovědi na otázky: Umím naslouchat? Vyjadřuji se tak, abychom si porozuměli? Co přinášejí do našeho života emoce? Objevme, na čem je vystaven tzv. mocenský model komunikace a na čem tzv. partnerský model. Na cestu objevování odpovědí vás zve babička Eva Lukavská. Probíhá jednou měsíčně ve čtvrtek od 9:00 hod., poplatek 150 Kč / semestr (=4 setkání).

Zdraví v myšlení

Navazující cyklus seminářů o nás, našem myšlení a jeho využití pro zdravější a spokojenější život. Známé i neznámé poznatky z psychologie tak trochu jinak a na vlastní kůži. V průběhu setkávání budeme hledat souvislosti mezi lidským myšlením a zdravím člověka, podíváme se na některé složky osobnosti v méně známých souvislostech a z jiných úhlů. Dotkneme se oblastí, o kterých jsme už mluvili a navážeme na témata nová. Ponořte se s Mgr. Lenkou Kleisnerovou do hlubin lidské mysli. Probíhá jednou měsíčně ve středu od 13:30 hod., poplatek 150 Kč / semestr (=4 setkání).

 

Kromě Akademie třetího věku, jejíž kurzy se konají jednou měsíčně, nabízíme několik volných míst také v aktivitách, které můžete navštěvovat každý týden.

Jazykové aktivity

Kurz angličtiny pro začátečníky

Nastřádalo se nám několik zájemců o začátečnický kurz anglického jazyka a hledáme další zájemce pro doplnění skupiny, aby se kurz mohl rozběhnout. Chcete se krůček po krůčku začít učit anglický jazyk? Ozvěte se nám, ať o vás víme. Den a čas kurzu bude upřesněn.

Konverzační kluby

Pokud už naopak některý z cizích jazyků ovládáte a chtěli byste si tuto znalost udržet aktivní a živou, můžete se připojit do našich konverzačních klubů a jednou týdně si s ostatními účastníky hodinku poklábosit ve španělštině, ruštině nebo francouzštině:

  • Konverzace španělština (čtvrtek 13:15 hod.)
  • Konverzace ruština (pondělí 13:00 hod.)
  • Konverzace francouzština (čtvrtek 9:15 hod.)

Osobnostně – rozvojové kurzy

Chcete udržet svou paměť ve střehu a nenechat zahálet mozkové závity, využijte nabídky několika volných míst v úterní ranní skupině Trénování paměti s Mirkou Kudrnovou a zaměstnejte hlavu každý týden úkoly a cvičeními, které vaši paměť podpoří:

Trénování paměti (úterý 8:00–9:15 hod.)

Pohybové aktivity

Orient se Saidou (úterý 15:30 hod.)

Objevte kouzlo ženského tance v rytmu orientální hudby se Zdeňkou Pelikánovou. Čekají vás taneční prvky, které jsou uzpůsobeny vašemu věku a kondici. Tanec vám pomůže zlepšit pohyblivost, podpořit ženskost pohybů, umožní vám cítit se krásně a smyslně a oprostí vás alespoň na chvíli od každodenních starostí. Z naučených kroků nacvičíme jednoduché i složitější choreografie. Poplatek 550 Kč / 10 lekcí.

TOTEMové hůlkování

Příznivci pravidelného pohybu na čerstvém vzduchu by mohli využít příležitost připojit se do některé ze skupin TOTEMového hůlkování a aspoň jednou týdně si užít dvouhodinovou nordicwalkingovou vycházku s lektorem a skvělou partou spoluchodců v lesích kolem boleveckých rybníků. Další 6týdenní cyklus startuje v týdnu od 28. 2. 2022 a zájemci se budou moct přihlásit o týden dříve – ještě upřesníme, ve kterých dnech a časech.

Informačně technologické aktivity

Chcete se naučit to nejpodstatnější, aby se z počítače stal váš parťák a zvládli jste ho bez zábran ovládat? Nebo se potřebujete „skamarádit“ se svým chytrým telefonem, abyste si lépe rozuměli? V blízké době plánujeme základní úroveň počítačového kurzu i kurzu práce s chytrým telefonem:

PC kurz: Počítač jako parťák (pátek 9:00–11:00 hod.)

Kurz vedený Ing. Lucií Linzmaierovou by měl začínat koncem února, je 4týdenní a ve své základní úrovni je zdarma. Konkrétní náplň jednotlivých kurzů najdete zde: Náplň PC kurzů 2021-2022

Kurz práce s chytrým telefonem: Spolu krok po kroku (úterý 14:00–16:00 hod.)

Kurz vedený Ing. Karlem Slobodníkem, Ph.D. by měl začínat začátkem března, je 3týdenní a ve své základní úrovni je zdarma. Konkrétní náplň kurzu najdete zde: Program Chytré telefony 2021-2022

Pokud se bude chtít do některé z uvedených pravidelných aktivit v boleveckém TOTEMu nově připojit, kontaktujete nás:

  • Mgr. Michaela Rubášová (Akademie třetího věku, TOTEMové hůlkování), tel.: 608 744 002, e-mail: rubasova@totemplzen.cz
  • Mgr. Veronika Máslová (Akademie třetího věku, Orient se Saidou), tel.: 736 489 754, e-mail: maslova@totemplzen.cz
  • Mgr. Petra Horáková (jazykové aktivity), tel.: 732 343 947, e-mail: horakova@totemplzen.cz
  • Mgr. Jana Pittnerová, DiS. (Trénování paměti a informačně-technologické aktivity), tel.: 777 980 462, e-mail: pittnerova@totemplzen.cz

 

Zjednodušený přehled aktivit i s počtem nabízených volných míst najdete zde.