Symfonie barev v okrasném zahradnictví a miniarboretu

Jak to všechno začalo…

Již několik let mi jeden klient z TOTEMu vypráví o svém kamarádovi, který má v malebné vesničce Újezd nade Mží okrasné zahradnictví a miniarboretum. Navrhoval mi, ať se tam jedeme podívat… a já stále odolávala. Jelikož ale v TOTEMu milujeme přírodu, bylinky, rostlinky i stromy, rozhodla jsem se, že pána poslechnu a exkurzi uspořádám.

A tak jsme se tedy ve čtvrtek 26. 5. 2022 vydali se skupinkou klientů „do neznáma“. Abych to uvedla na pravou míru – když někam s klienty jedeme, vždy si napřed cestu do detailu naplánuji a projedu si ji nejprve sama, abych věděla, kudy kam, prohlédla si ono místo, jestli opravdu stojí za návštěvu. Zde jsem se ale 100% spolehla na pána, který byl v zahradnictví již nesčetněkrát, a věřila jsem mu. A dobře jsem udělala.

Jedno velké ách…

Jeli jsme linkovým autobusem do Újezdu nade Mží, kde již u zastávky, na které jsme vystoupili, byla cedule „okrasné rostliny“. Po cca 350 metrech jsme došli na místo. A tehdy jsme s úžasem vydechli… Tak neskutečnou krásu jsem nikdy neviděla. Pan Skalský, majitel zahrady, se nám omlouval, že je na zahradě nepořádek, jelikož je na vše sám a nestíhá zahradě věnovat takovou péči, jakou by chtěl. Nikdo z nás však žádný nepořádek neviděl (no, posuďte sami na fotografiích pod příspěvkem…).

Zahrada pana Skalského je pastvou pro všechny smysly člověka. Oku lahodí nepřeberné množství barevně kvetoucích magnolií, rododendronů, pantoflíčků, azalek a dalších rostlin, jejichž názvy si ani nepamatuji. Zahradou se rozléhá zpěv ptáků, jelikož se nachází přímo u lesa. A ty vůně – to je nepřenosný zážitek. Pan Skalský se specializuje především na čarovějníky. Že nevíte, co to je? Já to také nevěděla. Odborně řečeno se jedná o chomáčovitou nebo metlovitou znetvořeninu na stromech a keřích, která je tvořena hustěji nahloučenými větvičkami, často odlišného zabarvení, tvaru a uspořádání olistění. Laicky řečeno je to prostě na velkém stromě ještě malý stromeček, který se naroubuje a vznikne tak krásný nový stromek. Pan Skalský má na zahradě nejširší nabídku jedlí, jejich kultivarů a čarovějníků v republice. S láskou o své práci hovoří, pomůže vám i s výběrem vhodných rostlin pro vaši zahradu.

Poděkování na závěr…

Chtěla bych moc poděkovat za tento krásný zážitek. A až si budu někdy stěžovat, co mám práce na zahradě, vzpomenu si na tohoto pracovitého pána, který je na vše sám a zahradu má třikrát tak velkou.

Pokud se i vy chcete na tu krásu podívat, neváhejte. Tel. na pana Skalského je 602 932 985, zavolejte mu a domluvte se na návštěvu. Věřte, že bude moc rád.