Luftova zahrada – místo pro odpočinek na okraji Plzně

Kde zahradu najdete

Poslední červnový čtvrtek jsme se vydali do Luftovy zahrady v Plzni, kam chodíme pravidelně každý rok a máme to tam moc rádi. Luftovka, jak zahradu familiárně nazýváme, se nachází v Plzni Doudlevcích nad řekou Radbuzou (za Tyršovým mostem po pravé straně). Je trochu divočejší než Meditační zahrada, která je na druhé straně mostu, ale to jí neubírá nic na její kráse. Průvodcem nám byl pan Petr Kuták, správce zahrady a zaměstnanec Odboru životního prostředí města Plzně. Jeho srdečný vztah k zahradě je vidět na první pohled. Nejen že o zahradě velmi zajímavě vypráví, ale i z každého gesta a pohybu je patrné, že toto místo je jeho srdeční záležitostí.

Historie zahrady

Zahrada byla založena v letech 1886–1909 manželi Burgerovými. Paní Burgerová brzy ovdověla a v roce 1912 zahradu odkázala synovci, právníku Vilému Luftovi. Ten začal zahradu upravovat do podoby rezidenční zahrady, chtěl zde postavit i vilu, ale to se nakonec nepovedlo. Po jeho smrti zahradu spravovala jeho žena Marie, která byla donucena v roce 1959 zahradu prodat státu. Tím došlo k tomu, že zahrada začala pustnout a teprve od roku 1996 ji Správa veřejného statku města Plzně začala postupně obnovovat.

Současnost

V současné době je zahrada upravená, velmi krásná a klidná – je ideálním místem pro procházku, opečení buřtů či meditační rozjímání. V zahradě se pořádají svatby, různé akce dětí ze škol či mateřských školek, cvičí se zde jóga. Při návštěvě zahrady můžete obdivovat množství exotických a okrasných dřevin, ale také dvě jezírka, ve kterých se objevily ryby, aniž je tam někdo vypustil. Najdeme zde také krásný altánek, který je postavený dle původních fotografií a plánů.  Zahradu můžete vnímat všemi smysly – zrakem, sluchem, ale i čichem. Když zde kvetou okrasné rostliny, zahradou se line jejich omamná vůně.

Zahrada je volně přístupná pouze každou první středu v měsíci, pokud byste se chtěli vydat do zahrady na vlastní pěst, kontaktujte Ing. Petra Kutáka, nejlépe mailem na kutak@plzen.eu. Moc děkujeme za návštěvu a těšíme se opět za rok…