Koření jako lék

V naší Bylinkové čajovně jsme si s TOTEMovou kolegyní Helenou Vernerovou povídali o koření. V každé domácí spíži se jistě nachází řada nejrůznějších koření – majoránka, skořice, hřebíček, kmín, pepř, bobkový list, kurkuma a mnoho dalších. Ty jsou nejen výborné k dochucení pokrmů, ale mnoho z nich má také řadu léčivých účinků. Někdy tak ani netušíme, jaké poklady máme na dosah ruky.

Máte-li chuť, vyzkoušejte recept na výborný kořeněný zázvorový sirup:

Do 1,5 l sklenice (např. od okurek) dáme 10 dkg oloupaného a na kostičky nakrájeného kořene zázvoru. Přidáme ¾ kg cukru krystal, 10 hřebíčků, 2 ks celé skořice a 1 omytý na plátky nakrájený citron (nejlépe v biokvalitě). Vše zalijeme vlažnou převařenou vodou do plné sklenice. Poté důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil, zavíčkujeme a necháme stát tři dny při pokojové teplotě.

Po třech dnech louhování přes plátno přelijeme do hrnce a zázvor vymačkáme. Svaříme cca na 2/3 objemu a na požadovanou hustotu. Horký naléváme do vyvařených a nahřátých skleniček, uzavřeme a ihned zchladíme ve studené vodě. Takto připravený sirup vydrží cca 1 rok.

Můžeme ho používat do čaje na ochucení, příjemně nás prohřeje při návratu z chladného zimního dne a samozřejmě nezanedbatelné jsou i jeho léčivé účinky při nachlazení či bolestech v krku, při nízkém tlaku či bolestech hlavy, na zlepšení trávení nebo při těhotenských nevolnostech. Samozřejmě, jako u každé léčivé rostliny, i zde platí, že všeho s mírou.

Dobrou chuť a na zdraví!