LETOKRUHY v Plicní léčebně Janov

Od roku 2015 Letokruhy podporují pacienty oddělení sociálních lůžek v Plicní léčebně Janov u Mirošova. Akce vznikla na vyzvání zdravotnického personálu Plicní léčebny Janov, kdy byla dlouhodobě pociťována potřebnost sociálních kontaktů pro dlouhodobě hospitalizované pacienty. TOTEM, z.s. na první společné schůzce hledal možnosti, jak pacienty léčebny podpořit. Vzhledem k místu, kde plicní léčebna leží, je velmi obtížné získat k dlouhodobé spolupráci standartní dobrovolnickou podporu, domluvili jsme se na pravidelných návštěvách Seniorského dobrovolnického klubu LETOKRUHY, které budou naplněny nabídkou různé činnosti. Někdy LETOKRUHY připraví návštěvu pěveckého sboru, někdy tvořivou dílnu… vždycky však přinesou dobrou náladu a krásnou radostnou energii pro každého – od pacientů a pro zdravotnický personál.

Z tisku:
Seniorský pěvecký sbor JAMÁČEK, působící při plzeňském mezigeneračním centru TOTEM, z.s. dokáže přinést radost i tam, kde jí rozhodně není nazbyt. Příkladem může být léčebna tuberkulózy a respiračních onemocnění Janov u Mirošova na Rokycansku.
„Přijali jsme pozvání zahrát a zazpívat pacientům tzv. sociálních lůžek,“ vysvětluje TOTEMová koordinátorka JAMÁČKU Miroslava Kudrnová a dodává: „myslím, že návštěvy, jako jsme my, se do léčebny umístěné ve vzdáleném v lesním prostředí nedostanou každý den“. To nakonec potvrzují i sestry z Janova, když s ohledem na chladný den na konci července volí k vystoupení sboru jídelnu ve třetím patře budovy.
Členové JAMÁČKU si připravují noty a někteří i nástroje, všichni jsou oblečeni do slušivých halenek s notami a hudebními motivy. Pacienti posedávají u stolků, ty s omezením pohybu postupně přivážejí zdravotní sestřičky. Nakonec se tu sejde celkem 15 posluchačů, včetně jedné neslyšící seniorky. „Jde o to, aby si užila atmosféru, necítila se vyloučeně,“ zdůvodňují to sestřičky.
Sbormistryně Mirka už se vítá se všemi přítomnými. JAMÁČEK přivezl svůj program sestavený z lidových písní z celých Čech. Když ale ohlásí píseň z Ostravska, jeden pacient radostně zavolá, že tam odsud pochází, a zpívá se sborem. Pomyslná vzdálenost mezi publikem a účinkujícími najednou mizí. Zpívají Jamáčkovci, pacienti, mezi písněmi srší vtipy a tu tam někdo ze souboru přispěje žertíkem, který ho právě napadl. Hodinka písniček uplyne jako nic. Přichází chvilka na kávu nebo čas a sušenku. Povídá se. Se sestrami, s pacienty, kteří zůstali, a všem je jasné, že JAMÁČEK nebyl v Janově naposledy.