Vyhodnocení literární soutěže

Každý rok knihovna Bolevec a její vedoucí paní Mgr. Eva Procházková vyhlašuje literární soutěž na určité téma. V letošním roce bylo tématem jaro, přesněji „Jaké pocity ve mně vyvolává jaro?“. Literární soutěž je určena pro širokou veřejnost, zúčastnili se jí především klienti TOTEMového kurzu trénování paměti, kteří napsali krásné práce o tom, jaké vzpomínky mají na jaro a co v nich jaro probouzí.

Z každého textu jsme se dozvěděli něco jiného. Někdo má jaro spojené s ožívající přírodou, rozkvétajícími rostlinkami, pučícími stromy a zpěvem ptáků ve větvích stromů. Příroda se probouzí k životu, vše se zelená a po dlouhé zimě přichází teplé sluneční paprsky a lepší nálada. Někdo má však jaro spojené s prací, ať už na zahrádce nebo doma – rytí záhonů, mytí oken, generální úklid nebo třeba vyhazování starých věcí a nahrazování věcmi novými.

U někoho jaro vyvolává nostalgickou náladu – vzpomene si na příbuzného, který již není mezi námi a slavil svátek právě na jaře. Nebo naopak s radostí mluví o vnučce nebo vnoučkovi, kteří se narodili v tomto nejkrásnějším ročním období. Řeč byla také o jménech spojených s jarem či obsahujících slovo „jaro“ (např. Jaroslav, Jaromír).

Literární díla byla rozmanitá a sešlo se jich celkem sedm. Společně s vedoucí bolevecké knihovny a lektorkami kurzu trénování paměti jsme v TOTEMu v úterý 26. 3. 2024 uspořádali milé posezení a vyhodnocení soutěže. Četli jsme si jednotlivé práce, povídali si a strávili tak příjemnou hodinku dopoledního času. Každý, kdo přispěl svým dílem, si za odměnu odnesl krásnou knihu. Těšíme se na další setkání.