Rok 2021

V únoru 2021 byl náš projekt podpořen také grantovým programem Zelené oázy, který vyhlašují Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika. Děkujeme!

Na jaře se začalo dle projektu pracovat na přestavbě zahradypřestavovalo se, budovalo, stavělo, kopalo, sázelo a nainstalovala se podzemní nádrž, abychom mohli na zalévání využívat dešťovou vodu.

Od května se opět začal každý týden pravidelně scházet Zahradnický klub a proběhla u nás první Burza zahradních rostlin. Ten, kdo měl doma přebytečné sazeničky, tak je k nám mohl přinést. A my jsme je pak poslali dál. Každý si k nám mohl přijít vybrat to, co mu na zahrádce chybí.

V červnu jsme si na terase povídali o bylinkách, dvakrát se sešly děti z MŠ s našimi seniory v rámci mezigeneračního zahradničení a otevřeli jsme vrátka zahrádky široké veřejnosti v rámci celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad.

V létě tu vše zrálo, kvetlo a sklízela se úroda. Několikrát jsme na terase společně posnídali, vařili, naučili se vyrábět tinkturu z bylinek a namíchali si čaje, renovovali staré květináče. A protože se rádi inspirujeme, navštívili jsme v rámci rozcestníkových akcí i jiné zahrady – Luftovu, Hruškovu a klášterní zahradu dominikánů.

Také v září jsme využili příjemného prostředí zahrádky ke společné snídani a dalším akcím, mezi které patřilo např. zpívaní či Zahájení TOTEMové sezóny. A také jsme mezigeneračně zahradničili (Spolupráce s mateřskou školou – Doubravka – TOTEM Plzeň (totemplzen.cz).

V říjnu jsme se v rámci prohlubování znalostí o přírodě a léčivých rostlinkách vydali za podzimními bylinkami kolem řeky Úslavy a po roce na exkurzi kotvičníkové farmy v Sedlecku, také vařili z toho, co nám zahrádka zrovna nabídla, a povídali si o bezodpadové domácnosti.

V listopadu jsme opět vařili dobrůtky ze zeleniny, kterou jsme si vypěstovali. A také jsme se zahradníky uzavřeli zahradnickou sezónu.

V prosinci jsme si s dětmi z 50. MŠ zazpívali na usínající zahradě koledy a ozdobili na terase domečku vánoční stromeček.