Duben ve znamení péče o naše zdraví

Mezinárodní den zdraví připadá na 7. dubna a nám se v TOTEMu v dubnu sešly hned dvě přednášky o zdraví, každá z úplně jiného konce, ale obě nesmírně zajímavé.

První z nich se týkala Vojtovy metody 2. generace. Tato metoda pomocí reflexů startuje lidský mozek, který pak začne vydávat správné signály do našeho pohybového aparátu. Pomáhá regenerovat a napravovat pohybový stereotyp, je nebolestivá, a tudíž vhodná pro děti i dospělé, a co nás zajímalo nejvíc, je vhodná také pro seniory! Přednášku vedla Mgr. Jana Krucká, která se této metodě věnuje přímo v Plzni. Prošla s námi vývojem jedince od miminka po seniora, dozvěděli jsme se souvislosti mezi vývojem mozku a pohybem a nakonec jsme ji zavalili zvídavými dotazy.

Druhá přednáška, která se u nás udála na konci dubna, se dotýkala přímo našeho srdce, a to téměř doslova. Profesor Ivo Bernat z plzeňské fakultní nemocnice nás seznámil s riziky aortální stenózy neboli zúžení srdeční chlopně, ale také nám předvedl, jak se tato choroba léčí. Preventivní vyšetření, respektive včasné odhalení, je v tomto případě naprosto klíčové, protože úmrtnost činí až 50%. Pokud se ale stenóza včas odhalí, dá se ve většině případů elegantně vyřešit miniinvazivní metodou, při které není zapotřebí ani celková anestezie, ani velký mechanický zásah do organismu a dlouhá rekonvalescence.

Na konci přednášky jsme dostali možnost nechat se poslechově vyšetřit a pan profesor zájemcům poskytl i krátkou konzultaci, jak v případě podezřelého nálezu šelestu dále postupovat. Více o tomto onemocnění a jeho léčbě se dozvíte na stránkách https://tavi.cz/

Obě přednášky měly vysokou účast a účastníci si pochvalovali nové informace a podněty, které se dozvěděli. A my jsme moc rádi, že našim seniorům není jejich zdraví lhostejné.