Letošní rekordní ročník Sportovních her seniorů Plzeňského kraje 2024

Nemusíte na olympiádu, abyste zažili toho správného sportovního ducha. V pondělí 13. 5. 2024 se 102 seniorek a seniorů zúčastnilo Sportovních her, které TOTEM organizoval pro Krajskou radu seniorů Plzeňského kraje. Na slavnostním nástupu se sešlo 17 družstev ze seniorských organizací a klubů sdružených pod Krajskou radu seniorů Plzeňského kraje. Sportovní část her se tradičně konala v Hokejbalové hale na Košutce a slavnostní vyhlášení výsledků pak v boleveckém TOTEMu.

Všechny sportovce čekal desetiboj v pro ně již tradičních disciplínách jako je lukostřelba, hod šipkami, petánque, chůze na 600 m, bollo-ball, snack golf, disc golf a další. Sportovní nadšení a boj o každý bod a vteřinu se nesl celým dopolednem. Vždyť také šlo o hodně… Nejen o diplomy a poháry za první místa, ale především o postup do celostátních Sportovních her seniorů, které letos proběhnou v červenci v Liberci a kam pojedou jen ti nejlepší seniorští sportovci z kraje.

A jak to dopadlo? Zlatou medaili a pohár pro absolutního vítěze si odneslo družstvo žen z Městské rady seniorů města Domažlice, velmi jim gratulujeme. Tyto ženy se také umístily v kategorii žen na prvním místě, dále následovaly seniorky z TOTEMu Doubravka a na krásném třetím místě pak seniorky z Klubu aktivního stáří DORA Plzeň. V kategorii mužů si vítězství odvezli senioři z Městské rady seniorů města Domažlice, druhé místo získali senioři z Družstva Doubravka a pomyslnou bronzovou medaili si odnesli muži z Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska.

Nicméně poděkování a respekt k tomu, že sportovat v takovém soutěžním nasazení je možné bez ohledu na věk, si zaslouží i týmy, které se tentokrát neumístily „na bedně“, a ty uvádíme už bez jejich pořadí v desetiboji: Levicový klub ženTlučnáSenioři KlatovyDružstvo KřimiceSportovní klub DORA PlzeňOdborové sdružení ČechMoravy a Slezska – ženyTOTEM Doubravka – mužiTOTEM BolevecHradec & Ukrajina I.Hradec & Ukrajina II.TOTEM Nová Hospoda.

Hry se konaly pod záštitou: Rudolfa Špotáka, hejtmana Plzeňského kraje, Romana Zarzyckého, primátora města Plzně a Ing. Ivany Bubeníčkové, starostky městského obvodu Plzeň 1. Na samotné hry přišel seniorky a seniory pozdravit hejtman PK Rudolf Špoták, Vít Mojžíš – starosta MO Plzeň 5 Křimice a Mgr. et Mgr. Miroslav Šuma  – místostarosta MO Plzeň 1.

Za kulturní program při vyhlašování výsledků her děkujeme TOTEMovým (nejen) seniorkám z tanečního klubu ADETO a dětem a dospělým z česko-ukrajinské hudební kapely při Komunitním centru – Diecézní charita Plzeň.

Zajímavostí letošního ročníku bylo mimo jiné spojení dvou týmů, které vznikly ze spolupráce seniorek z Hradce u Stoda a seniorek z Ukrajiny. Vzájemné potkávání se během roku vedlo k nápadu a nabídce soutěžit společně, a tak vznikly dva smíšené mezinárodní týmy. Jen pro zajímavost několik čísel: her se zúčastnilo 17 týmů, 102 účastníků a rozhodčích a nejstaršímu sportovci bylo krásných 84 let.

Velké poděkování patří Hokejbalovému klubu Plzeň v čele s Josefem Kadaněm, který nám umožnil hry v hale pořádat, ale také připravil všechny disciplíny. Josef Kadaně pak v roli hlavního rozhodčího dohlížel na čestnou hru i férové hodnocení. Bez zázemí jejich sportoviště by akce podobného rozsahu nebyla vůbec možná a my jsme za TOTEM za tuhle spolupráci moc rádi. Poděkování patří i Krajské radě seniorů v čele s JUDr. Miloslavem Horou za svěřenou důvěru při organizaci dalšího ročníku sportovních her.

Další poděkování směrujeme k TOTEMovému týmu, a to jak zaměstnancům, tak dobrovolníkům, kteří bravurně zvládli odbavit hry v jejich sportovní části, ale také následně při společenském odpoledni.

Za krásné fotografie patří dík Marii Vaškové – vy se můžete nechat vtáhnout „do hry“ i jejich prostřednictvím.