S Vínovým pírkem jsme hodně tvořili a trochu také objevovali

Týden od 19. 8. 2024 patřil v TOTEMu Bolevec Vínovému pírku – příměstskému táboru, který nabízel dětem spoustu příležitostí k tvoření a vyrábění nejrůznějších výrobků, které pak dělaly radost samotným dětem nebo jejich nejbližším (lapač slunce, obrázek plný dřevěných domečků, tričko, které nám pomáhalo ozdobit savo, malovaná miska se smaltovanou lžičkou, látkový sáček zdobený ubrouskovou techniko, závěs na květník, drátovaný zápich, korálkový náramek…).

Tvořím, tvoříš, tvoříme…

Téměř každý den se nám pod rukama zrodil jeden či dva výrobky, některé vyžadovali více trpělivosti, jiné zas přinášely (ne)čekaná překvapení. Někdy jsme se zdokonalili v práci se štětcem, jindy jsme vzali do ruky rozprašovač se savem nebo třeba speciální nádobku se smaltovacím práškem. A protože tvoření není jen o barvách a barvení, důkladně jsme „procvičili“ prsty při navlékání korálků sestavování lapače slunce, při drhání nebo při drátování, při kterém nám přišly vhod také malé kleště. Kamarádili jsme se samozřejmě i s obyčejnými nůžkami a s lepidlem. Každý se zapojil i do „tvoření“ v naší TOTEMové kuchyni a postaral se tak o to, že jsme se odpoledne mohli zakousnout do chutné svačinky – perníkových muffinů, koláče s broskvemi nebo křupavých houstiček. Celý TOTEM provonělo několik druhů zapékaného müsli, které si děti podle své chuti dotvořily dalšími chutnými přísadami (ořechy, kokosem, sušeným ovocem, semínky…).

Hurá do hvězdárny!

A i když nás tvoření náramně baví, přeci jen jsme si od štětců a jiných výtvarných pomůcek jeden den odpočinuli a odskočili si na výlet – ve čtvrtek jsme vyrazili do rokycanské hvězdárny, kde jsme strávili skoro celý den. Hvězdárnu jsme si prohlídli, nakoukli do dalekohledu na terase a ohromeně obdivovali dva velké dalekohledy, každý v jedné kupoli. A taky čekali, až z mraků vykoukne Slunce, abychom je díky jednomu z těch velkých dalekohledů mohli pozorovat (povedlo se až po poledni). Mezitím jsme se proměnili v konstruktéry PET raket na vodní pohon, a ty jsme pak opakovaně vystřelili do vzduchu a s napětím sledovali, čí raketa poletí dál nebo výš. Taky jsme se aspoň na chvíli (ochutnávkově) mohli vydat krátkou poznávací cestu vesmírem ve virtuální realitě. Využili jsme i ohniště na zahradě hvězdárny a opekli si buřty a párky.

Nejspíš vás už nemusíme dál přesvědčovat, že všech pět táborových dní jsme si báječně užili?! A jestli přece jen potřebujete další důkaz(y), koukněte na fotky…