Buďte o něco chytřejší díky Akademii třetího věku

aneb Akademie třetího věku vám nabízí volná místa ve svých kurzech

Jste zvídaví? Chcete se potkávat s podobně naladěnými lidmi? Potřebujete zároveň, aby setkávání nebylo náročné na váš čas? Nabízíme vám „akademická“ setkání jednou za měsíc, vždy s odborníkem na dané téma, nové zajímavé informace i společnost lidí se stejnými zájmy. Využijte příležitost a přidejte se do některého z kurzů:

Malířství 20. století

(středa od 13:30 h.)

Pokud se zajímáte o výtvarné umění, nechte se lektorkou Mgr. Lydií Šloufovou zavést do světa moderního malířství. Dozvíte se víc o výtvarných směrech, které se ve 20. století vystřídaly, a lépe porozumíte dílům světových malířů, ale i českých autorů.

Život mezi válkami na vlnách moří a oceánů

(čtvrtek od 9:00 h.)

Potkat se s námořníkem není v naší zemi bez přístupu k moři zrovna obvyklé, ale v TOTEMu tu šanci máte. Námořník, milovník moře, spisovatel a nadšenec do historie a kultur cizích zemí Jiří Frank se s vámi podělí nejen o své zážitky z cest po moři a ze života na lodi, ale zabrousí také do historie a přiblíží vám události, které se na vlnách moří a oceánů odehrávaly.

Můžete si dopřát i takovou malá ochutnávku – Jiří Frank byl před dvěma lety hostem TOTEMového podcastu Máme dobro v krvi, kde leccos prozradil o sobě, o svém námořnickém životě i o tom, o čem přednáší v rámci Akademie třetího věku – podcast si můžete poslechnout zde.

Labyrintem českých dějin

(čtvrtek od 16:00 h.)

Nadšenci do české historie by se zase mohli nechat zlákat přednáškami Mgr. Evy Němečkové, Ph.D., která vás provede nejen historií českých zemí od středověku do konce raného novověku, ale i různými aspekty společenského života společnosti oné doby. Kromě „suchých“ letopočtů, kterým se (bohužel) nevyhneme, se tedy podíváme, jaké bylo např. postavení žen a dětí, jak se žilo ve městě, nebo na vesnici, jaký vliv na život lidí měla církev, nebo v jakých poměrech pracovali řemeslníci atd. V nejbližším období se budeme věnovat nástupu Habsburků na český trůn, stavovskému odboji, hospodářským poměrům v 16. stol. a také řemeslům a živnostem.

Ekologie a ochrana životního prostředí

(pondělí od 13:30 h.)

Ti, kteří nedají dopustit na přírodu a rádi v ní tráví svůj volný čas, by možná rádi o přírodě a o tom, jak to v ní chodí a funguje, věděli víc. Zkuste s Ing. Petrem Pelikánem proniknout do přírodních procesů a vztahů, do kterých jsme velmi významně zapleteni i my lidé – cokoli na Zemi děláme, vychylujeme tím rovnováhu v celé soustavě života. Společně se blíže podíváme na skupiny některých živočichů (např. hmyz, korýši, ryby apod.), probereme jejich ekologii, zaměříme se na jejich postavení v ekosystému, probereme vztahy mezi populacemi a samozřejmě zmíníme i řadu zajímavostí, které se k daným živočichům vážou.

Základy astronomie

(úterý od 10:30 h.)

Ponořte se Lumírem Honzíkem do hlubin vesmíru, který nás neustále překvapuje a ve kterém je stále co objevovat a zkoumat. V plzeňské hvězdárně se budeme zabývat dalšími astronomickými tématy a odhalíme řadu zajímavostí, které tento obor skrývá. Zaměříme se například na modely Sluneční soustavy, odhalíme milníky optických astronomických dalekohledů, zblízka se podíváme na cirkumpolární souhvězdí a vydáme se za prstencovým zatměním Slunce do Mexika.

Jestli váháte, zda je astronomie pro vás to pravé, přijďte si poslechnout říjnovou „ochutnávkovou“ přednášku Lumíra Honzíka. Uvidíte, že vás navnadí, abyste se do astronomie pronikli hlouběji:

8. 10. 2024 od 11:30 h. v TOTEMu Bolevec
Barokní astronomie aneb O astronomickém poznávání světa

Rezervujte si prosím místo na emailu rubasova@totemplzen.cz nebo rezervace@totemplzen.cz

Chcete-li o kurzech Akademie třetího věku vědět víc, obraťte na koordinátory:

Bc. Jakub Kladiva
Tel.: 736 489 754, e-mail: kladiva@totemplzen.cz

Mgr. Michaela Rubášová
Tel.: 608 744 002, e-mail: rubasova@totemplzen.cz