Trénování paměti 16. 3. 2020

Domácí úkoly, aby mozek nelenošil:

Vymyslete krátký příběh, do kterého zakomponujete názvy knih, které znáte nebo máte doma v knihovně. Zkuste napsat aspoň 5-10 řádků, názvy vložte velkými písmeny a zkuste je neskloňovat.

Příklady příběhů:

Advent

Již začal adventní čas, a proto jsem se vydala s vnučkou tak jako každý rok na vánoční trhy. Vnučka je ANIČKA Z 1.A. Její kamarád Honzík, se kterým chodí do třídy, jel s námi. Honzík jezdí moc rád a pravidelně na vesnici, kde ho pravidelně vždy něčím dobrým vítá BABIČKA, a on má pro tuto cestu svůj název HONZÍKOVA CESTA. Babička žije na farmě, která má název SLUNEČNÍ FARMA. Tam zažívá mnohá dobrodružství, tak jako zažíval ROBINSON CRUSOE na pustém ostrově. Má zde i nějaké kamarády. Je to zvířecí kamarád černý kocour MIKEŠ a holka, které pro její zvláštní povahu a schopnosti říkají DIVÁ BÁRA. Vždy když se z farmy vrací do města, tak všem vypráví, že pobyt zde byl jako POHÁDKA MÁJE.

Víkend

Před námi je víkend, budou u mě vnoučata. Co budeme dělat? Zatímco někteří ANDÍLCI SE PEROU, otevíráme ŠPALÍČEK VÝLETŮ a vybíráme HRADY, ZÁMKY A ZŘÍCENINY. Než vyrazíme na TOULKY SVĚTEM, PEČEME S POTĚŠENÍM nějakou dobrotu na cestu. UŽ VÍM PROČ se na výlet všichni těšíme.

Hurá! Jedeme do Prahy, pronajmeme si BYT NA VINOHRADECH a budeme poznávat MĚSTO ŠŤASTNÝCH LÁSEK a také zažijeme DOBRODRUŽSTVÍ V TEMNÝCH ULIČKÁCH.

Zakoupila jsem vstupenky na VELKÝ CIRKUS a snad uvidíme i ZVÍŘÁTKA Z DIVOČINY a uslyšíme PŘÍBĚHY O ZVÍŘÁTKÁCH. Cestou do cirkusu nás míjí ÚPLNĚ CIZÍ LIDÉ, dopravu na křižovatce řídí POLICISTA. Vnoučatům však nic nehrozí. Jsem jejich BABIČKA a také OCHRÁNCE.

Večer čtu dětem NEJKRÁSNĚJŠÍ POHÁDKY. Do postele po krásném dni uléhám MRTVÁ A ŽIVÁ. Vzpomínám a podnikám MÉ CESTY DO HLUBIN MOZKU. Zkrátka pro všechny to byl SEN, KTERÝ SE NAPLNIL.

[Inspirace a příklady převzaty z webu treninkpameti.com]