Za bublinkami do Bohemia Sektu

Historie protkaná bublinkami

Nedaleko Plzně, konkrétně ve Starém Plzenci, se v impozantní budově Bohemia Sektu již od roku 1942 vyrábí tento podmanivý perlivý nápoj. V České republice se těší takové oblibě, že více než polovina sektu vypitého u nás pochází právě z produkce Bohemia Sektu. V roce 1945, během osvobození, se prý vypilo neuvěřitelných 37 000 lahví červeného sektu. Kdo to tak přesně spočítal, již ale nevíme. V tom samém roce se na trh dostává sekt Chateau Radyně, který se vyrábí dodnes.

Výraznou postavou v historii je francouzský odborník Louis Girardot, rodák z Champagne, který přinesl mnohé technologické postupy výroby sektu. Dalším milníkem je rok 1970, kdy se zavedením výrobní linky zrodila legenda – Bohemia Sekt demi sec. I v dnešní době se tento lahodný perlivý nápoj těší obrovské oblibě a nemůže chybět u žádného přípitku.

Jak vzniká sekt

Nezbytnou součástí a základem dobrého sektu je kvalitní tiché víno. Vína v Bohemia Sektu se vybírají z několika odrůd, jejich kombinací vzniká tzv. „cuvée“. A jak se vlastně z tichého vína stane sekt? To je dlouhá cesta… nejprve se do cuvée přidá směs vína a cukru, tzv. tirážní likér a kvasinky. Tato směs (tiráž) se stočí do lahví, uzavře a začne druhotné kvašení. Proces kvašení trvá 5-6 týdnů a pak je šumivé víno na světě. Nebo ještě ne? Aby byl sekt správně vyzrálý, nechávají ho odborníci ještě mnoho měsíců „ležet na kvasinkových kalech“. Takový proces trvá i 36 měsíců a více. Poté se setřese kvasinkový kal na zátku a odstraní se. Naplněné lahve se následně uloží do dřevěných nebo drátěných košů a nastává setřásání kalů. Sekt se ještě doplní směsí vína a cukru, tzv. expedičním likérem, hrdlo se uzavře korkovou zátkou a zajistí drátěným košíčkem. Další cesta lahví vede do sklepa, kde si ještě poleží několik týdnů. A pak už přichází na řadu estetická stránka – hrdla lahví se opatří kapslemi a na lahev se nalepí etiketa s údaji o sektu.

Co jsme všechno viděli…

Společnost Bohemia Sekt nabízí návštěvníkům možnost prohlédnout si výrobní prostory společnosti a ochutnat jedinečné sekty. V první části komentované prohlídky jsme spolu s průvodkyní navštívili nejzajímavější výrobní části společnosti, původní sklepy z 19. století, kde vznikají šumivá vína klasickou tzv. šampaňskou metodou. Prohlédli jsme si prostory, kde vzniká nejstarší nepřetržitě vyráběný sekt v České republice Chateau Radyně. Ocitli jsme se na úpatí největšího tanku na cuvée o obsahu neuvěřitelných 820 000 litrů, ze kterých se vyrobí 1 000 000 lahví sektu. Seznámili jsme se nejen s technologií výroby sektů, ale také historií sektů a vín v České republice. Ve druhé části prohlídky jsme mohli ochutnat vybrané vzorky sektů. S pomocí zkušeného sommeliéra jsme se naučili, jak poznávat jedinečné vůně a chutě sektů.

A víte, kdo je nejdůležitější osobou v Bohemia Sektu? No přece sklepmistr… zde je onou osobou pan Josef Švéda, otec 11 dětí, který v Bohemce pracuje již od roku 1991.

Moudrost starých Čechů praví, že „… dobré víno tvoří dobrou náladu, dobrá nálada přináší dobré myšlenky, dobré myšlenky dávají vzniknout dobrým skutkům a dobré skutky dělají člověka člověkem…“.

My jsme si exkurzi moc užili, dozvěděli jsme se a viděli jsme mnoho zajímavostí a nezbývá než říci, že moc děkujeme a přejeme mnoho dalších úspěšných let se sklenkou sektu v ruce.